2017. január 27., péntek

Zöld Németország

Németországban a 2011-es fukushimai atomkatasztrófa után állt be fordulat az energetikában. Az ország 17 atomerőművéből nyolcat azonnal leállítottak, az így kieső energiát pedig megújuló forrásokból kezdték el pótolni. 2012-ben már a teljes németországi energiatermelés 23 %-a származott ilyen forrásokból.

Az atomenergiával szemben a németeknek már évtizedekkel korábban, a csernobili katasztrófa idején is fenntartásaik voltak, majd a fukusimai baleset után végképp le akartak számolni a veszélyesnek titulált energiaforrással.

Az akkori Merkel-kormány ennek eleget téve le is állított 8 atomerőművet a legidősebbek közül. Az atomenergia részaránya így Németországban 23%-ról 17%-ra csökkent, miközben a megújuló energiaforrások részaránya 20%-ról 25%-kra emelkedett. Ez azonban magával hozta az áramárak növekedését is.

Németországban – annak területi adottságaiból kifolyóan – meglehetősen hullámzó a napenergia termelési kapacitás. Ennek kiküszöbölésére évek óta dolgoznak azon, hogy a napenergiát akár este is lehessen használni. A Solar-völgyben építettek egy óriás akkumulátort, amely a pillanatnyi napenergia-túltermelési helyzetek kezelésére szolgál.

2013 végén-2014 elején már 1,4 millió napelem működött Németországban. Ezek összesen 30 TWh áramot termeltek, amely azt jelenti, hogy a német áramfogyasztás 5,7%-a napenergiából származott.

Végül még egy érdekesség: Németországban ingyenes parkolás, buszsávhasználati jog és sok egyéb kiváltság illetheti meg hamarosan az elektromos meghajtású autókat.

A németek tehát komolyan veszik a megújuló energiaforrások felhasználását. Élen járnak Európában és újabbnál újabb lehetőségek után kutatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése