2017. január 27., péntek

Hálózati áramár egyensúly

A napenergia piac egyik célja, hogy hálózati áramár egyensúlyt érjen el. Hálózati áramár egyensúly az, amikor hálózati áramár összegben vagy annál olcsóbban tudjuk saját magunk előállítani az elektromos áramot. Másszóval a kWh árunk ugyanannyi vagy még alacsonyabb, mint amennyiért az áramszolgáltató juttatja el az áramot hozzánk. Ez az az eset, amikor nincs szükségünk pályázati vagy egyéb állami támogatás felhasználására.

Ezekben az években látszik megvalósulni a napenergia esetében az áramár egyensúly.

Egy jelentős mérföldkőhöz érkezett az iparág. Egy egyszeri befektetésként tekintve a beruházás immár megfizethetővé vált.

Számos tényezőt kell figyelembe venni, amikor a hálózati áramár egyensúly elérését vizsgáljuk. Alapvetően két oldalt kell megnézni: a saját magunk által megtermelt elektromos áram költségét és az áramszolgáltató által kínált áram költségét.

A megtermelt áram ára maga a rendszer telepítésének az ára: anyagköltség (napelemek, inverter, kábelek, biztosítékok, tartószerkezet, stb.) és a telepítés költsége.

Mindemellett nem fogunk tudni áramot termelni, ha nem vagy csak korlátozott ideig süt a nap. Szerencsére a Nap önmagában egy meglehetősen stabil energiaforrás.

A napelem rendszer élettartama is épp olyan fontos a helyes kalkulációhoz. Minél hosszabb ideig működik a rendszerünk annál olcsóbb lesz a kalkulált kWh-kénti áramárunk. Egy olyan rendszer, amely 20-30 évig működik kb. a feléért, vagy még olcsóbban termeli az áramot a csak 10 évig élő rendszerhez képest. Hogy évente mennyivel is csökkenti a rendszer élettartama a költségünket – még később visszatérünk. Most elégedjünk meg azzal, hogy a minőség FONTOS.

Szerző: Jan Gershoj

www.GershojEnergia.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése