2017. január 27., péntek

A világ egyik legzöldebb szigete, a skóciai Eigg sziget



Napjaink egyik legzöldebb szigetének számít a Skócia északnyugati részén elhelyezkedő Eigg sziget. Ezt a titulust nem csupán érintetlen környezetével érte el, hanem azzal, hogy energiaszükségleteinek 90%-át megújuló forrásokból szerzi be.



Maga a sziget a skóciai Small-szigetek tagja, a szigetcsoportban a második legnagyobb. A sziget hosszúsága 9 km, szélessége pedig 5 km. Az egyik legnagyobb települése Cleadale, amely egyben egyik legismertebb nevezetességük is.

A sziget lakosai 2008-ben döntöttek úgy, hogy csökkenteni kívánják a fosszilis tüzelőanyag használatát, és hogy a legtöbbet hozzák ki a természetes erőforrásaikból. Céljuk, hogy elérjék, hogy minél kevésbé keljen a szénre és az olajra támaszkodniuk. Ennek eléréséhez napkollektorokat, szél- és vízerőműveket működtetnek szerte a szigeten. Ez az eljárás világvezető a több fajta megújuló energia felhasználás egy rácsos-rendszerbe való integrálásba, hogy támogatni tudjon egy kisebb közösséget.

A kiépített rendszer az Egyesült Királyság nemzeti hálózatától függetlenül működik és látja el az egész szigetet villamos energiával.



2010-ben Eigg sziget elnyerte az első helyezést, és a pénznyereményt, a NESTA (National Endowment for Science, Technology and the Arts) által vezetett versenyen. A sziget lakosai igen büszkék arra, hogy övék a világ egyik legzöldebb szigete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése