2017. január 27., péntek

Napelem 2020-ra

A napelemes rendszerek árcsökkenése átalakíthatja az otthoni energiahasználatot. Ennek egyik vonzata lehet akár az is, hogy a bankok is megjelennek a piacon, és a lakáshitelekhez hasonlóan hosszútávon alacsony kamatra szolgálhatnak napelem-finanszírozási megoldásokkal, így mindenki számára elérhetővé téve a megújuló erőforrások ezen formáját.



A szakértők egy része olyan szabályozásokra is számít, amelyek kötelezővé teszik a napelemeket is. Nem nálunk lenne ez így először, mivel ilyen szabályozások már léteznek Spanyolország és Ausztria egyes részein.

A napelemek ára az elmúlt 10 évben több mint 30%-al esett, és valószínűleg az árcsökkenés még egy ideig nem áll meg. Ennek egyik oka, hogy folyamatosan növekszik a kereslet a napelemekre, így a gyártás is egyre nagyobb mennyiségben történik.

De nem csak a tömeggyártás miatt lett olcsóbb ez a beruházás. Egyre több országban kapnak támogatást azok, akik úgy döntenek, napelemekkel szeretnének lefaragni költségeikből. Bár az EU Energy Institute szerint 2020-ra a napelem-beruházások támogatás nélkül is kifizetődővé válnak.

A árcsökkenésben az is közrejátszik, hogy a napelemek élettartama növekedik. Eleinte a kutatók még csak 20 év üzemidőt jósoltak. Kiderült azonban, hogy a napelemek sokkal tovább élnek. Vannak, amik már 30 éve üzemelnek nagyobb teljesítménycsökkenés nélkül.

Ez azért fontos, mivel mára 40 évet jósolnak a napelemes rendszereknek, tehát a befektetésünk után nincs szükség további költségekre. Továbbá 40 éven át termel bevételt nekünk a rendszer.

Mára a napelemek elterjedésének nem technikai, hanem pénzügyi okai vannak. Valószínűleg hamarabb is elterjedhetnének a napelemek, ha a bankok hozzáállása megváltozna és lenne hiteltervük a napelemekkel kapcsolatban. Vagy az áramszolgáltatókat köteleznék arra, hogy a megtermelt többlet áramot átvegyék, ezzel csökkentve a megtérülési időt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése