2017. január 27., péntek

Elért Hawaiira a SolarImpulse 2 napelemes repülőgép

Nem oly rég írtunk róla, hogy Március 9-én elindult Abu-Dzabiból első világköri útjára a SolarImpulse 2 napelemes repülőgép. A repülő négy napelem-meghajtású motorral működik és az a tervük, hogy keleti irányban elindulva, 35 000 kilométer megtételével térnek vissza a kiindulópontra. Az útvonal Arab-tenger, India, Mianmar, Kína, Csendes-óceán, Észak-Amerika, majd az Atlanti-óceán, Dél-Európa, Észak-Afrika és vissza az indulási pontra. Az utat több kisebb megállóra is felosztották.



Egyik ilyen megállójuk volt Csungking is, ahonnan 11 200 kilométer megtételével a kelet-kínai Nankingig akartak eljutni. Viszont a dél-kínai megálló hosszabbra sikeredett, mint azt tervezték. Egyrészt közbeszólt az időjárás és az egyik pilóta, a 62 éves André Boschberg, betegsége. Viszont ez alatt a kényszerpihenő alatt sem tétlenkedtek a pilóták. Meglátogattak egy iskolát, ahol előadást tartottak a napelemről, az energiatakarékosságról és magáról a repülőgépről.

Nankingból a gép Japánba, Nagojába érkezett. Ez a megálló nem volt betervezve, a következő úti cél Hawaii volt, de a rossz időjárás ismét közbeszólt. A gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania, ami miatt megsérült, amely tovább késleltette az indulást. Úgy számolták, ha minden rendben, akkor innen már csupán öt nap az út Hawaiira.

Végül a repülőgép sikeresen megérkezett a Honululutól 30 kilométerre fekvő Kalaeloa repülőtérre. Az idáig megtett utat leszállás nélkül tették meg, amellyel megdöntötték a leghosszabb leszállás nélküli solo utazás rekordját. A SolarImpulse 2 következő megállója Phoenix, Arizona lesz, ám az indulás időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése