2017. január 27., péntek

Miért napenergia?

Magyarország napos ország. Évente nagyjából 2100 órányit süt a nap, a napsugárzás csúcsértéke nyáron, a déli órákban derült, tiszta égbolt esetén a legmagasabb. Ilyenkor rövid időre meghaladhatja az 1000 W/m2 értéket. Napelemekkel ezt árammá alakíthatjuk.

A napenergia könnyen elérhető, mindenki számára hozzáférhető. Mindezek mellett rendkívül környezetbarát energiaforrás, kíméli a nyersanyagkészleteket. Egy kutatás szerint 2050-re ebből a forrásból származhat a világon előállított villamos energia legnagyobb része.

Ezzel pedig évi több mint 6 millió tonna szén-dioxid kibocsátása előzhető meg.

Hazánkban jelentősen nőtt a napelemmel felszerelt épületek száma. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint míg 2008 végén 107 darab ilyen naperőmű működött, összesen 363 kilowattnyi kapacitással, addig 2013 végén már 4855 darab volt, összesen több mint 31 megawattal. Több pályázat is irányult intézmények napelemmel történő felszerelésére, így közintézmények, iskolák, kórházak kaptak napelem rendszereket.

A rendszer azért is örvend nagy népszerűségnek, mert megtérülése kedvező: a bekerülési költség viszonylag jelentős, ám belátható időn belül behozza az árát. A rezsiköltség, a fenntartási költségek egyértelműen csökkennek, a karbantartási kiadások gyakorlatilag elhanyagolhatók. A rendszer hosszú élettartammal bír, egyes gyártók több évtizedes garanciát is vállalnak termékeikre. Mindezen előnyök kiszámíthatóbbá teszik a jövőt a háztartások számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése