2017. január 27., péntek

A napenergia optimalizálása

Az inverter a napelemes rendszerek agya, központi egysége. Feladata, hogy a napelem által megtermelt egyenáramot váltóárammá alakítsa, ezt szinkronizálja a villamoshálózat értékeivel, és tájékoztatást nyújtson az áramtermelés mennyiségéről.



Az egy- vagy két munkapontos inverterek nagyjából úgy működnek, mint egy régi, soros kapcsolású karácsonyfaizzó. Bizonyára mindenki emlékszik rá, hogy régen, ha a karácsonyi díszítés és a főpróba során kiégett egy izzó a sorban, az összes utána következő is sötét maradt.

Hasonló a helyzet a napelemeknél is, ha nincsen optimalizáló a rendszerben. Ilyenkor ugyanis, ha az egyik napelem árnyékba kerül, például egy magasabb fa árnyékot vet rá, a többi, hozzá kapcsolt napelem teljesítménye is visszaesik arra a szintre, amelyet az árnyékolt tábla teljesít. Tehát a leggyengébb teljesítményhez igazodik minden napelem.

Egy új fejlesztésnek köszönhetően azonban lehetőség van olyan inverter felszerelésére, amely optimalizálja a teljesítményt. Ebben az esetben, ha egy tábla árnyékba kerül és csökken a teljesítménye, a többi napelem ugyanolyan 100%-os hatásfokban üzemel tovább. Így könnyen kiszűrhetők a hibás vagy rossz helyre telepített elemek.

Az ilyen inverterek számos előnyt kínálnak:
több, eltérő tájolású tetőfelület esetén elég egy inverter használata
minimalizálható az árnyékolás miatti termeléskiesés
kisebb és nagyobb napelem modulokat is kombinálhatunk a legjobb helykihasználás érdekében
akár 12 év garanciát is vállal a gyártó

A technológia továbbá valós idejű távfelügyeleti rendszert is biztosít, amely kisebb meghibásodás esetén azonnal lehetővé teszi a hiba javítását, időt és pénzt takarítva meg használójának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése