2017. január 27., péntek

A VEP a harmadik helyen végzett az európai energiahatékonysági versenyben

Az Európai Fenntartható Energia Héten a magyar Virtuális Erőmű Programot (VEP) beválasztotta az első három közé 153 program közül. Ez hatalmas siker Magyarországnak és egy hatalmas elismerés nemzetközi szinten. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Glattfelder Béla elmondása alapján ez a 2011-ben beindított program a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) fog elsősorban technikai segítséget és tanácsadást nyújtani, legfőképpen abban, hogy környezettudatosabban és versenyképesebben tudjanak működni.

A kormány és a szaktárca is támogatja az ilyenprogramokat, hiszen Magyarországnak, a többi Uniós tagállammal együtt, 2020-ig meghatározott mennyiségű energiát kell megtakarítania. Mindezt energiahatékonysági programok révén. Magyarországnak ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 22-23%-ról 30%-ra kell felnövelni a GDP ipar hozzájárulását. Mindezt viszont úgy kellene megvalósítani, hogy az ország fosszilis energiafelhasználása ne növekedjen jelentős mértékben. Ennek következtében pedig, hogy ez megvalósuljon az energiahatékonyság jelentős javulását kell elérni mind az iparban, mind szolgáltatási szektorban. Ehhez nagy segítséget nyújtana, ha a magyar vállalkozások mind hazai mind uniós támogatásokból gazdálkodhatnának. Az államtitkár véleménye szerint azonban a pénzügyi támogatás önmagában nem elég, alternatív szakpolitikai intézkedésékre isszükség lesz a cél eléréséért.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezetője, amely VEP-et üzemelteti, Fürjes Balázs elmondása alapján ennek a programnak azért is volt sikere, mert ez egy olyan módszer, amelyből a többi ország is tanulhat. Nagyvállalatok és nemzetközi energiaügynökségek is érdeklődtek a díjátadó után az együttműködési lehetőségek felől. Ez a nemzetközi elismerés nagy kiugrási lehetőség jelenthet a magyarkis- és középes vállalkozásoknak.

Fürjes Balázs az MTI-nak még azt is elmondta, hogy már kétezer vállalat csatlakozott a VEP-hez. A cél pedig az, hogy 2020-ra ki tudjanak váltani egy 200 megawattos erőművet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése