2017. január 27., péntek

Meddig bírja egy napelemes rendszer?

Ha valaki elszánja magát napelemes rendszer telepítésére, felmerül benne a gondolat, hogy mégis, mennyi időre tervez? A rendszerek átlagos élettartama nagyjából 20-25 év – nagyjából ennyire szólnak a betáplálási támogatások és a bankok is ennyi időre hiteleznek nagyobb beruházások esetén.



Az inverterek 10-15 év múlva azonban általában meghibásodnak. Alkatrészeik ennyi időre vannak hitelesítve, ez ellen nem lehet mit tenni.

Hibalehetőség rejlik továbbá a kábelekben, csatlakozókban is.

Németországban megvizsgálták a ’90-es években készült rendszereket, és arra jutottak, hogy a napelemek több mint 20 év után is évi átlagos 800-900 kWh áramot termelnek kilowattonként. Azaz gyakorlatilag semmivel sem kevesebbet, mint az újak. Ráadásul a napelemek teljesen megfelelő állapotban vannak, pedig a 90-es években még sok gond volt a laminálással, még nem voltak olyan időtálló ragasztó, lamináló anyagok, mint amiket napjainkban használnak. A táblákon semmilyen elszíneződés nem látható.

Az invertert csak egyszer cserélték, ahogy az várható volt. Itt azonban a különböző gyártók termékei esetében nagy volt a szórás. A Siemens invertereinek 80%-át kellett már cserélni, az SMA invertereknél 53%-ukat. Néhány, ma már nem is ismert gyártó (ASP és UFE) invertereknek például mindegyike azóta is működik, azaz 0% volt a cserearányuk.

A megkérdezett tesztalanyok úgy nyilatkoztak, hogy eszük ágában sincs lecserélni 20 éves rendszereiket. Hiszen ezek régen visszahozták a bekerülési költségeiket, így nem feltétlenül költenének újra rájuk.

A napjainkban gyártott napelemek azonban – a technológia fejlődésének köszönhetően – várhatóan újabb negyed évszázadig bírják majd a tetőkön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése