2017. január 27., péntek

Új irány a napelemgyártásban



Az elmúlt évek folyamán a napenergia forradalmát láthatjuk, a technológiai fejlesztések teljesítménye és hatékonysága fellendült, miközben a költségek csökkentek. Habár még nem tartunk ott, hogy minden háztartásban napelemek lehessenek, de mégis sokkal többen megengedhetik maguknak ezt a beruházást, mint azelőtt. Az utópia az, hogy minden házon és épületen legyen napelem, bár ettől még nagyon messze vagyunk, de már sokkal jobban állunk, mint 5 évvel ezelőtt.



Az ipar is alkalmazkodik a helyzethez, megpróbálnak több lehetőséget és forrást is találni ahhoz, hogy minél gyorsabban minél hatékonyabb napelemeket készíthessenek. A technológia fejlődésével egyre kevesebb mérgező anyagot használnak a napelemek gyártása során. A fotovoltatikus elemgyártás során jelenleg több kockázatos anyagot használnak, amelyek legnagyobb része arra való, hogy megtisztítsák a félvezető felületét. A gyártók megpróbálják elkerülni, hogy ilyen anyagokat kelljen használniuk, de inkább újrahasznosítják ezeket az anyagokat, mint hogy eldobják őket.

A fejlődés során javult a legtöbb elem élettartama. Ez a hosszabb élettartam csökkenteni fogja az elemek lecserélésének arányát. Így meg tudják majd határozni, hogy mennyire lesznek újrahasznosíthatóak ezek az anyagok az élettartalmuk lejártával.

Az akkumulátortelepek fejlődése azt is megengedi az iparnak, hogy leszűkítse az energia raktározásához szükséges akkumulátorok számát. Tavaly a kutatók Angliában új módszerekkel bizonyították, hogy tudnak olyan napelemeket fejleszteni, amelyekhez nem mérgező magnézium kloridot használnak, és hamarosan lehetővé válik, hogy az elemeket mérgező vegyi tellúr kadmium nélkül gyárthassák.

Mindezeknek az erőfeszítéseknek a célja az, hogy napról-napra elérhetőbbé váljon fogyasztóknak a kutatásba és a fejlődő technológiába való befektetés, amely lehetővé teszi a gyártóknak és az üzembe helyezőknek, hogy olyan termékekkel dolgozzanak, amik sokkal tisztábbak és hatékonyabbak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése