2017. január 27., péntek

Nevelj zölden!

…avagy „hupikék” helyett válaszd a „zöldet”…

A fejlesztő játékok manapság egyre inkább terjednek – már nem csupán egyszerűen a tudatos, hanem a környezettudatos szülők is megtalálhatják azt, amellyel gyermekeik számára a játék nem csupán élvezeti forrás, hanem fontos tényezője a nevelésnek.

A fiúk körében már elég régóta igen népszerűek a megújuló energiás játékok, nem véletlenül. Ezek a játékok ugyanis elsősorban azt használják ki, hogy a megújuló energiák segítségével a önmaguktól mozognak.

Léteznek már napelemes helikopterek, autók, vízimalmok, robotok, egyszóval csupa olyan játék, amely elsősorban a fiúk lelkét célozza meg.

Sokáig gondot okozott a környezeti nevelőknek, hogy miképpen lehetne kifejezetten a lányokat célzó megújuló energiás játékokat készíteni. Ezt a hiány töltik be azok a játék baba házak, amelyek az ökológiai gondolat jegyében készülnek – a babaházak ugyanis fel vannak szerelve a legújabb megújuló energiás készülékekkel, így napelemmel, és szélkerékkel is, és ráadásul nem csak díszként funkcionálnak a megújuló energiák, hanem a babaház működtetésében is szerepet vállalnak, így a napelem biztosítja a világítást a játékbabáknak, a szélkerék pedig a mosógépet forgatja meg.



A babaház alkotói arra is figyeltek, hogy a játékbabákkal játszó gyermekek a passzív napenergia hasznosítást is megismerhessék, és az épületek tájolásáról is tanulhassanak.

Maga a ház is természetes anyagból készült, és az apró berendezési tárgyak anyaga is parafából, újrahasznosított papírból és gumiból lett megálmodva. A játékbabák használati tárgyai is mind-mind az ökológiai gondolat jegyében születtek, és kiválóan alkalmasak arra, hogy nem csak egyszerűen játékok, hanem a környezeti nevelés eszközei is legyenek egyben.



Aki azonban kezdetnek nem akar egy egész babaházat venni környezettudatosságra ébredő gyermekének – az választhatja a zöld energiával működtethető játék babát. Ez a baba emberi jellemvonásokkal bír, és a megújuló energiákat is népszerűsíti.



A neves albán származású designer, Endrit Hajno által megálmodott játéknak ahhoz, hogy életre kelljen napfényre és szélre van szüksége, amit a gyerekeknek kell biztosítania számára. Így a gyermek nem csak játszik, hanem megismeri a napenergia és szélenergia jellegzetességeit is. A játék baba kezein és lábain tapadókorongok találhatóak, amivel az ablaküvegre lehet ragasztani, kijelzőjén pedig mutatja, hogy mennyi életenergiája van, és hogy hány pontot gyűjtött össze a szél és napenergiából. A játék baba szinteket is képes teljesíteni, és ahogy egy modern játéktól illik Bluetooth technológiával is el van látva.

A jövő gyermeke a fentiek fényében már nem „hupikék-lázban” ég majd, hanem „zöld-lázban”, aminek talán, nem csupán a környezettudatos szülők örülnek, hanem mindenki, akinek egy kicsit is számít a Föld, és annak védelme…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése