2017. január 27., péntek

Napelemes beruházások Magyarországon

A „zöldhullám” terjedésével Magyarországon is megszaporodtak a napenergiát hasznosító beruházások. Hazánkban a napsütéses órák száma alapján legalább 200 megawatt áramtermelő kapacitást lehetne kiépíteni. Ez a kapacitás mérsékli az elsődleges energia importszükségletét, ráadásul növeli az ingatlan értékét is. Ezen összefüggések felismerése miatt egyre többen vállalkoznak arra, hogy lakóingatlanuk tetejére napelemeket szereljenek, illetve több közintézmény kapott jelentős pályázati támogatást megújuló energiaforrások beépítésére.

A piaci lehetőségek és a kínálat terén itthon jól állunk.

A kezdeti, gyerekcipőben járó korszakot már kinőttük, így egyre többen, egyre bátrabban vágnak bele korszerű napenergia-rendszerek telepítésébe. Az egyik fő mozgatóerő a bekerülési költség és a megtérülési idő számainak meggyőző mivolta. Szó sincs milliárdos költségekről, macerás telepítésről, hosszú kiépítési időről. Reális az esélye azonban annak, hogy egy családi ház nullára hozza ki az áramszámláját: a napelemet használók áramtermelőkké is válnak, ami azt jelenti, hogy számlájukon megjelenik a fogyasztott és termelt energia – amelyek adott esetben ki is nullázhatják egymást.

Hivatali épületek, iskolák, börtön, uszoda – országszerte több közintézmény egészíti ki elektromos energiaszükségletét napelemekkel. Elindult a zöldgazdaság-fejlesztés, amely a jövőben tovább segíti az országot a megújuló energiaforrások felhasználásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése