2017. január 27., péntek

Csökken a napenergia egységnyi költsége

Versenyképesnek számít a napenergia a legújabb számítások alapján. Németországban mindössze 9 eurocent egy kWh-nyi napenergia ára (ez a szám 2005-ben 40 eurocent volt!). A csökkenés többek között annak köszönhető, hogy a napenergiát termelő fotovoltaikus elemek előállítási költsége a tömegtermelésnek hála rohamosan csökkent. A német Frauenhofer Institute által végzett felmérés szerint csak a már ismert technológiák fejlődésével számolva 2025-re Dél- és Közép-Európában 4-6 centbe, vagyis jelenlegi árfolyamon 13-19 forintba kerülhet majd egy kWh napenergia.

Összehasonlítva ezt a Pakson épülő két új reaktorblokkal, „a legoptimistább, a tervezett beruházási költségekkel, finanszírozási feltételekkel és az erőmű 60 éves garantált üzemidejében 92 százalékos teljesítménykihasználásával számoló számítások szerint önköltségi áron 17 forintért termelhet majd” – írta idén februárban a 444 nevű hírportál.

A jelenleg legolcsóbbnak tartott gáz- és szénerőművek egyébként 5-10 centért termelnek ugyanennyi áramot.

Az energia előállítás költségeinek csökkenése a háztartásokban is nyomon követhető. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal legfrissebb statisztikái szerint 2014-ben összesen 8829 háztartási méretű naperőmű működött Magyarországon, ami a 2013. évi darabszámhoz képest 82 százalékos növekedés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése