2017. január 27., péntek

Mono- vagy polikristályos napelemet válasszunk?

Ha már eldöntöttük, hogy napelemek díszítik házunk tetejét, felmerül a kérdés, vajon milyen típusút szereltessünk fel? A döntést segíti, ha tudjuk, melyik milyen napsugárzás esetében tejesít jobban.

A napenergia az egyik legfőbb, gyakorlatilag korlátlan energiaforrás, amely az emberiség rendelkezésére áll. Az energiaárak már régen megemelkedtek, bár egyes országok kormányai igyekeznek racionalizálni ezeket. Azonban egyre többen gondolnak arra, hogy egy nagyobb beruházással hosszabb távra terveznek, és bevállalják a megtérülés akár több éves időszakát annak érdekében, hogy utána folyamatosan alacsonyan tarthassák energiaáraikat.

A Napból érkező sugárzási energia két részből tevődik össze. Egyik az ún. közvetlen sugárzás, amely a Napból egyenesen a napelem felületére érkezik. A másik az ún. szórt sugárzás, amelynél a légkört alkotó elemeken való többszöri visszaverődés után érik el a fotonok a napelem felületét. (Ezért van az, hogy a napelem borús időben is képes energiát termelni.)

Kezdetben a közvetlen és a szórt sugárzás hasznosítása miatt kétféle, mono- és polikristályos napelemeket gyártottak. Manapság azonban gyakorlatilag mindegy, melyiket használjuk, a kétféle napelem teljesítménye szinte azonos. Szórt sugárzásnál minimálisan jobban teljesítenek a polikristályos, míg közvetlen sugárzásnál a monokristályos napelemek mutatnak nagyon kicsit jobb értékeket. (Magyarországot évente több szórt sugárzás éri, de egy görög- vagy spanyolországi nyaralóra érdemesebb monokristályos napelemet szerelni, mert ott a direkt sugárzás meghatározóbb.)

Technikailag a különbség az előállítás során, a szilíciumtömbök gyártásában mutatkozik meg. A monokristályos napelem esetében a szilíciumot elektromos térben húzzák ki henger alakúra, és a szilícium egy tömbben dermed meg. A polikristályos esetében a cellákat négyzet alakú tömbökbe kényszerítik.

Hazánkban nincs szignifikáns különbség a kétféle típus között. Ezért az ár, a gyártó, illetve a tetőn való elhelyezhetőség befolyásolja a vásárlói döntéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése