2017. január 27., péntek

Itt a zöldadó

2015. január elsejétől minden napelem után 114 forint/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni, ugyanis a napelemeket a III. kategóriába, a „Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolták. A besorolás azért is érdekes, mert például az akkumulátorok csak a II. kategóriáig, a „Szennyező termék és anyagáramok” csoportjáig jutottak, így ezekre csak 57 Ft/kg a termékdíj.

Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára azt mondta, „a napelem hasznos, de hulladékká válik, együtt az elektronikai hulladékokkal, amikkel egy kategóriába sorolta az Európai Unió.

Hozzátette, ezért veszélyes hulladékként gondoskodni kell az összegyűjtéséről, hasznosításáról és újrafeldolgozásáról, amire a környezetvédelmi termékdíj szolgáltatja a fedezetet”.

Áder János államfő az új közteherrel kapcsolatban kijelentette, hogy az ügyben mindenki hibázott, ezért a hibákat közösen kell helyrehozni.

Az új adóteher jelenleg egyszeri díj, amelyet a napelem rendszert forgalmazónak kell megfizetnie. A zöldadó gyakorlatban megmutatkozó hatásairól minden bizonnyal hallunk még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése