2017. január 27., péntek

Megújuló energia állami támogatásból

Magyarország is megpróbál felzárkózni az európai átlaghoz – ami a napenergia felhasználását illeti. Egy új tervezet szerint az állam és az önkormányzatok együttműködésének segítségével 4 MW teljesítményű napelemparkokat telepítenének az ország különböző pontjain. A megfelelő helyszínek keresése még zajlik, viszont a terv megvalósításához arra is szükség van, hogy a kiszemelt területet az önkormányzatok a napelempark rendelkezésére is bocsássák, ha nem is ingyen, de legalább kedvezményes áron.

Az így megtermelt energiát arra használnák fel, hogy a közvilágítást valamint a közintézmények energiaellátását fedezzék. Az önkormányzati beruházásokra 90 milliárd forint jut.

De nem csak ez segítheti előre Magyarország felzárkózását az Európai Uniós átlaghoz. A jelenleg bevezetett CSOK családi támogatásnak egyik feltétele, hogy a ház energia felhasználásának nagy részét megújuló energiaforrásból kell előteremteni. Erre a legjobb megoldás a napelemes rendszer kiépítése, mivel ezek már amúgy is nagy népszerűségnek örvendnek a lakosság körében. Ezekre a megoldásokra azért is van nagy szükség, mivel az új házaknak igen nagy energiaszükséglete lesz.

Eddig is robbanásszerű fejlődés volt tapasztalható a napelemes rendszerek kiépítésének számában. Az elmúlt években volt, amikor megduplázódott ez a szám; a CSOK támogatásnak köszönhetően ez biztosan nem fog leállni, sőt, ugrásszerű növekedésre számíthatunk.

A 2016-os Öko City kiállításon bejelentették az Otthon Melege Programot, amely vissza nem térítendő támogatást kínál azoknak, akiknek háza 1995 előtt épült és alapterülete nem haladja meg a 135 négyzetmétert. A támogatást a ház energetikai ellátásának korszerűsítésére lehet igényelni – így napelemes rendszerek kiépítésre is.

Nagy valószínűséggel sikerül elérnünk 2020-ra a 14,65 százalékos megújuló energia felhasználással kapcsolatos kitűzött célt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése