2017. január 27., péntek

Veszélyes a napelem, mint hulladék?

A napelemes ipar már hosszú ideje érvel a hulladékként keletkező használt napelemek újrahasznosítása, begyűjtése jogszabályokban külön kategóriaként való megjelenéséért. Az Európai Unió 2011-ben döntött úgy, hogy külön kezelendő a keletkező hulladék, de ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint bármely elektronikai termékre. Ez az iparágnak bizony sok pénzébe fog kerülni.

A napelem ugyanazon kategóriába került, mint a szórakoztató elektronikai termékek.

Ezek rengeteg olyan alkatrészt tartalmaznak, melyek feldolgozása drága, veszélyes és nem teljes körűen megoldott.

A jelenlegi szabályozás sokféle elektronikai berendezésre vonatozik, a vasalótól, dvd lejátszón át akár a jegyautomatákig. Az Európai Unió irányelve az elektromos hulladékokról eddig nem vonatkozott a napelemekre. Immár a napelemekre is szigorú újrahasznosítási és begyűjtési szabályozás kerül érvényesítésre, ilyen módon bevonják a napelemet is a WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) irányelv alá. Ez a változás az ipar számára azt jelenti, hogy a tagországoknak begyűjtőhálózatot kell kialakítaniuk. Az irányelv minden tagország jogrendszerében másképpen jelenik meg, így a hálózatot minden tagország egyedi jogszabályozása szerint kell megvalósítani. Továbbá a napelemeknek a jövőben nyilvántartási rendszere lesz, ahol minden egyes panel nyomon követhetővé válik. Születésétől a haláláig, azaz a gyártástól az újrahasznosításig…

A szigorú rendszer bevezetésében maguk a gyártók is felelőssé tehetőek. Lehetőségük lett volna önálló begyűjtési rendszer megvalósítására. Az Európai Unió is nyitottan állt a szakmai érvek elfogadására, a gyártók mégsem törekedtek a megvalósítására. A helyzet már mielőbbi döntést kívánt. Az intézkedés éppen az eddigi legnagyobb árversenyi időszak után született.

De melyek is a napelemek fő összetevői? Milyen anyagok újrahasznosításáról kell gondoskodni? Íme az alkotóelemek növekvő arányban:, ón, műanyag fólia, réz, szilícium, műanyag, alumínium, üveg.

☞ Ón: A forrasztási pontokban pár gramm, így elenyésző mennyiségű, de így is veszélytelen.

☞ Műanyag fólia: Szigetelés, napelem panelenként pár gramm és gyártófüggően újrahasznosítható.

☞ Réz: Tisztán újra feldolgozható rézkábel, bejáratott újrafeldolgozási technikával.

☞Szilícium: Vagyis erősen tisztított és kristályosított homok. Mi a homokban a veszélyes?

☞ Műanyag: Háttér lap, ami rögzíti a szilícium lapokat, és szigetel. Gyártófüggő, hogy mennyire könnyen feldolgozható, de tűzálló és veszélytelen.

☞ Alumínium: A fémhulladék minden feldolgozó helyen leadható és könnyen feldolgozható

☞ Üveg: Csökkentett vastartalmú speciális üveg, mely gond nélkül újrahasznosítható.

A napelem 40-50 évnyi élettartama, működése alatt nincs szennyezés, zaj, kopás, környezeti kár, élővilág veszélyeztetése. Páratlan energiatermelési mód, ami ilyen hosszú ideig termeli az energiát zöld módon.

És mi lesz vele, ha működése végén hulladékká válik? A keret szétcsavarozásával elemeire esik a napelem panel. Mi legyen a alkotórészekkel? A napelem gyártó cégek sorban állnak majd érte. Ugyanis minden összetevő annyira tiszta és drága anyagból áll, hogy sokkal olcsóbb és könnyebb felhasználni az alapanyagokat, mint újra és újra előállítani őket. Ezeket az összetevőket ismét feldolgozva egy új napelem panel előállítása akár 30%-al lesz olcsóbb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése