2017. január 27., péntek

A Hernád völgyében a megújuló energia

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sósfalva 07/6 hrsz.-es számú külterületén uniós támogatással egy közel 4000 vékonyfilmes napelemből álló áramtermelő rendszer épül.



Ez a beruházás nagyban hozzájárul Magyarország uniós megújuló energetikai célkitűzéseihez és várhatóan 534 tonnával fogja csökkenteni az éves szén-dioxid kibocsátását hazánknak. Annak fényében, hogy hazánkban a napsütéses órák száma körülbelül 2100, Magyarországon a megújuló energiaforrást nagy mértékben érdemes kihasználni. Sajnálatos módon azonban, ezt a környezetkímélő energiaforrást napjainkban még igen csak kis mértékben használjuk fel.

A sósfalvai napelemes áramtermelő rendszer 2015-ben 384 millió forintból fog megvalósulni. Ennek a projektnek a 60%-a, azaz 230.400.000 forintot a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) támogatása biztosít. A közel 4000 vékonyfilmes napelem nagyjából 1.8 hektárnyi területet fog elfoglalni.

Az Európai Bizottság kalkulátora alapján az elkövetkezendő 15 évben a sóstófalvi rendszer termelése átlagosan évi 571.4 MWh villamos energia lesz. A megtermelt zöldáramot a beruházó az ÉMÁSZ hálózatán keresztül a KÁT rendszernek adja át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése