2017. január 27., péntek

Napfarmok a világban

Egy éven belül 180 ezer négyzetméteren terül majd el Japánban a Jamakura-gát víztározóján az eddigi legnagyobb napfarm. Ilyen, vízen úszó telepek vannak például Angliában, Olaszországban, Ausztráliában is. A szárazföldre telepített farmokkal szemben a vízi telepek előnye, hogy nem foglalják el az értékes termőterületet. Ha felépül a napfarm, mintegy 8000 tonnával csökken Japán széndioxid-kibocsátása.

A vízen lebegő napelemek teljesen biztonságosak, hosszas vizsgálódás után kijelentették, hogy nem kerülnek szennyezőanyagok a térséget ivóvízzel ellátó tározóba.

Japánban a fukusimai atomerőmű-katasztrófa óta hatalmas igény merült fel az alternatív források kiaknázására, ugyanakkor egyelőre nincs információ arról, milyen hatással van a napfarm a környezetére. Ami biztos, hogy mivel a platformok a tó jelentős részét elfedik, vize sötétebb és hűvösebb lesz.

Az Apple is kitett magáért: Kaliforniában 5,26 négyzetkilométeren építenek napfarmot, amely ellátja majd gyakorlatilag az összes irodaházukat és üzletüket az államban. A beruházás 2016 végére készül el.

Kaliforniában, egy Topaz nevű városban is üzemel már egy hatalmas napfarm: 500+ megawattos teljesítménnyel ez a világ egyik legnagyobb teljesítményű telepe.

Európa középső részén nincs hír napfarmok építéséről. A közintézmények, családi házak tetején azonban egyre gyakrabban tűnnek fel a napelemek, amelyek azt jelzik, elindult a tudatos gondolkodás az alternatív energia hasznosítása kapcsán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése