2019. április 22., hétfő

Mono vagy polikristályos napelemtáblákat válasszunk?

Ha már eldöntöttük, hogy napelemek díszítik házunk tetejét, felmerül a kérdés, vajon milyen típusút szereltessünk fel? A döntést segíti, ha tudjuk, melyik milyen napsugárzás esetében tejesít jobban.

Kezdetben a közvetlen és a szórt sugárzás hasznosítása miatt kétféle, mono- és polikristályos napelemeket gyártottak. Manapság azonban gyakorlatilag mindegy, melyiket használjuk, a kétféle napelem teljesítménye szinte azonos. Szórt sugárzásnál minimálisan jobban teljesítenek a polikristályos, míg közvetlen sugárzásnál a monokristályos napelemek mutatnak nagyon kicsit jobb értékeket. (Magyarországot évente több szórt sugárzás éri, de egy görög- vagy spanyolországi nyaralóra érdemesebb monokristályos napelemet szerelni, mert ott a direkt sugárzás meghatározóbb.)

Technikailag a különbség az előállítás során, a szilíciumtömbök gyártásában mutatkozik meg. A monokristályos napelem esetében a szilíciumot elektromos térben húzzák ki henger alakúra, és a szilícium egy tömbben dermed meg. A polikristályos esetében a cellákat négyzet alakú tömbökbe kényszerítik.

Hazánkban nincs szignifikáns különbség a kétféle típus között. Ezért az ár, a gyártó, illetve a tetőn való elhelyezhetőség befolyásolja a vásárlói döntéseket.

https://www.gershojenergia.com/hirek/752-mono-vagy-polikristalyos-napelemtablakat-valasszunk.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése